El 2023 finalitza amb nous projectes i accions consolidades amb èxit de participació

L’Oficina Jove de la Selva fa un repàs del dinàmic i exitós 2023, un any que ha estat de revitalització i creació de nous projectes, així com el llançament de la destacada campanya “Cap Caos al Cap”.

Més de 6.000 joves de la comarca han participat activament en les diverses activitats i projectes descentralitzats de l’Oficina Jove de la Selva, incloent-hi les xerrades als instituts, que aquest any han comptat amb 71 dinàmiques. Aquests esdeveniments han abordat temes rellevants per a l’alumnat d’ESO, batxillerat i Cicles Formatius. Continuant amb els projectes en els instituts, destaquem l’èxit del projecte Pack Futur, col·laborant amb la regidoria de joventut de l’Ajuntament de Santa. Coloma de Farners, que ha atret la participació de 125 alumnes de cicles formatius de tota la comarca, proporcionant eines per facilitar la transició cap al món laboral.

El nou curs escolar també ha portat la realització de la segona edició del projecte “Patis Artístics”, finançat per la Diputació de Girona. Amb la participació de nous artistes de la comarca, s’han ofert 20 actuacions que han fusionat diversos estils artístics, arribant a 12 instituts i aproximadament 3.600 persones joves.

Amb la progressiva superació de les restriccions causades per la pandèmia de la Covid-19, s’ha permès la realització de projectes que havien quedat ajornats en anys anteriors. Aquests inclouen la Jornada de Delegats i Delegades i la Trobada de Premonis, dues iniciatives rellevants que han estat reinstaurades amb èxit, consolidant-se com a pilars de l’agenda juvenil de la comarca. Cabe destacar la transformació del projecte de premonis, que ha donat lloc a la primera edició d’una Trobada Comarcal de Premonis el 5 d’abril, amb la participació de 156 joves de 16 municipis en una experiència única i enriquidora.

Paral·lelament a les activitats destinades als joves, l’Oficina Jove de la Selva ha impulsat diverses iniciatives per als professionals que treballen amb aquest col·lectiu. Cal destacar la Jornada de Salut Mental, transformada en un esdeveniment de dos dies amb contingut teòric i pràctic, amb la participació destacada de Carles Parellada, Laura Torroella i Jaume Funes, amb la presència de 143 professionals dels àmbits de l’educació, joventut, serveis socials i esports.

S’ha posat un èmfasi particular en la formació als professionals, com ho demostren el Seminari amb coordinació amb el Centre de Recursos Pedagògics Selva I, que consta de 4 formacions, i la col·laboració amb el Consell Esportiu de la Selva, que ha ofert una càpsula sobre la gestió emocional en l’àmbit esportiu a càrrec del psicòleg Pep Marí, amb la participació de 35 professionals.

La campanya “Cap Caos al Cap“, impulsada aquest any a través del programa Ocell de Foc i en col·laboració amb les altres entitats que formen part del projecte, ha estat una iniciativa de comunicació exitosa. Amb la participació de més de 160 joves, es va realitzar un set de fotografia a l’institut de Santa Coloma de Farners per fomentar la participació dels joves i formar part de la imatge de la campanya.

Finalment, l’intercanvi juvenil amb joves gal·lesos ha estat una experiència enriquidora, amb activitats de voluntariat que han involucrat 15 persones joves de Cardiff i la Comarca de la Selva, proporcionant una vivencia única. Cal ressaltar el suport continuat de les subvencions proporcionades per la Generalitat de Catalunya a través del Contracte Programa, el programa Ocell de Foc del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya, i la Diputació de Girona, que ha estat fonamental per a la materialització d’aquestes noves iniciatives i el reforç de les ja existents.

L’Oficina Jove de la Selva està impulsada per l’Ajuntament de Santa Coloma de Farners, el Consell Comarcal de la Selva i la Direcció General de Joventut.