Cap Caos al Cap, una campanya exclusiva per visibilitza la salut mental jove

Cap Caos al Cap és una campanya de comunicació que vol parlar de la salut mental, especialment entre el col·lectiu jove. Fent ús d’aquest joc de paraules, expressa un desig que tenim com a societat, que és viure amb tranquil·litat i salut emocional. 

Aquesta campanya s’emmarca dins el programa Ocell de Foc al Gironès – La Selva, i s’inicia amb un conjunt d’accions que es duran a terme al voltant del 10 d’octubre, dia mundial de la salut mental, i que pretén interpel·lar el col·lectiu jove parlant obertament de salut mental, per què reconèixer aquest aspecte ens posiciona i direcciona cap el benestar emocional.

Les dades que s’estan publicant recentment són cada vegada més alarmants. Tal i com apunta l’informe “La situació de la salut mental en el jovent català”, des de la Covid-19 les atencions a urgències de joves relacionats amb la salut mental, com els trastorns de conducta alimentària, ansietat o malestars emocionals ha augmentat un 165% i el suïcidi és ja la principal causa de mort per fenòmens no naturals entre el jovent. 

Algunes xifres que destaquem són: 

  • El 50% de trastorns de salut mental apareixen en l’adolescència, abans dels 14 anys.
  • El 30% de persones amb trastorns de salut mental s’han sentit discriminades pels companys i companyes de classe quan estaven en edat escolar.
  • Entre el 35%-57% no demanen ajuda o tractament per culpa de l’estigma.
  • El 47% de les urgències en joves són per salut mental.

L’Oficina Jove de la Selva obre la campanya aquest mateix dia amb una acció realitzada en el marc de l’institut de Santa Coloma de Farners. Aprofitant les hores del pati, tant amb l’alumnat de secundària com de cicles formatius, es preveu muntar un set de fotografia on el jovent podrà participar fent-se una foto que després formarà part de la campanya de comunicació. A més, hi haurà una dinàmica amb diverses frases per reflexionar i interactuar amb els i les joves i una parada amb marxandatge de la campanya que es repartirà entre els participant. 

Paral·lelament, s’inicia un seminari dirigit al professorat de la comarca i organitzat conjuntament amb el CRP La Selva. El primer dia es tractarà el tema de trastorns de conducta conduïda per l’entitat SEER (salut i educació emocional) i al llarg del curs es parlarà sobre temes com la prevenció al suïcidi amb Isaac Lloveras, diversitat de gènere amb Lo Relacional i el pati com espai d’aprenentatge amb SEER.

A partir d’aquesta data, es publicarà un conjunt d’imatges a les xarxes socials sota el lema Cap caos al cap. Setmanalment es publicarà una imatge d’estil obert i suggerent i tindrà presència als perfils de les xarxes socials de l’Oficina Jove de la Selva, i les entitats col·laboradores que vulguin sumar-se.

Aquesta campanya a xarxes es complementa amb la creació d’un marxandatge amb polseres, xapes, bolígrafs i adhesius els quals es repartiran entre les persones participants dels projectes. 

Les entitats implicades són el Consell Comarcal de la Selva i del Gironès, Idària, Drissa i Fundació Sergi, així com les entitats satèl·lits com l’Ajuntament de Girona, Universitat de Girona, Uni Girona, Consell Esportiu de la Selva, Fundació Multicapacitats, Centre Jove de Salut, Social Project 4.0, Minyons i Escoltes, Associació Batibull, Tresc, REsilis, Fundació Salvans, Ecosol, Casal dels Infants i Consell Esportiu del Gironès.

Alguna d’aquestes entitats també organitzen activitats per donar el tret de sortida a la campanya.