IMPULSANT EL FUTUR: PROJECTES DEL SERVEI DE TREBALL I FORMACIÓ DE L’OJS I REGIDORIA DE JOVENTUT A SANTA COLOMA DE FARNERS

El Servei de Treball i Formació de L’Oficina Jove de la Selva i la Regidoria de Joventut de l’Ajuntament de Santa Coloma de Farners, ha engegat una sèrie de programes destinats específicament a les persones joves estudiants de l’institut de Santa Coloma de Farners i La Salle. Aquestes iniciatives estan dissenyades amb l’objectiu d’acompanyar-los en la transició entre els estudis i el món laboral, dotant d’eines i recursos que els afavoreixi en aquesta etapa vital.

Un dels projectes destacats és l’anomenat Pack Futur que té com a objectiu principal proporcionar als estudiants de cicles formatius informació, eines i recursos essencials durant aquesta etapa crucial de la seva vida. Mitjançant una sèrie de dinàmiques a l’aula, s’ha promogut l’autoconeixement com a fonament per a la presa de decisions informades, a més, a través de la xerrada treballar a l’administració pública s’ha informat els processos a seguir i com cerca feina en aquest sector i també s’ha donat a conèixer les diverses opcions que tenen les persones joves per a estudiar, treballar o fer un voluntariat a l’estranger amb la xerrada de mobilitat internacional. Tanmateix, aquest projecte també inclou visites a l’Oficina Jove de la Selva els quals han ofert als estudiants una oportunitat directa per conèixer els serveis disponibles que tenen el seu abast i explorar les seves opcions. Al nostre web teniu la notícia completa sobre aquesta jornada (https://laselvajove.cat/2024/03/13/alumnes-de-santa-coloma-de-farners-exploren-el-seu-futur-a-loficina-jove-de-la-selva)  

Finalment en el marc del projecte Pack Futur, també s’ha participat en la Jornada Connecta’t a l’empresa a través de la xerrada Trajectòries que ofereix una mirada a les experiències post-secundàries de persones joves de la comarca. L’objectiu principal d’aquesta exposició és oferir als estudiants un ventall de camins possibles després de l’ESO, amb l’esperança de reduir la pressió associada a la presa de decisions sobre el seu futur i entendre que cap decisió és errònia ni irreversible, sinó part del camí que escollim i que aportarà aprenentatges útils per la vida professional i personal.

A més del projecte Pack Futur, també s’han implementat dinàmiques específiques en el marc del projecte Anem per feina per als estudiants de tercer i quart d’ESO amb l’objectiu de proporcionar-los informació exhaustiva sobre les opcions de formació disponibles en educació reglada i no reglada. Aquestes sessions han estat dissenyades per donar una visió clara de les rutes educatives possibles, ajudant els estudiants a comprendre millor quines opcions s’ajusten millor a les seves aptituds i interessos personals. S’han fet tallers a l’aula sobre després de l’ESO, què? i autoconeixement amb l’alumnat de quart d’ESO dels instituts de Santa Coloma de Farners i La Salle i amb l’alumnat de tercer d’ESO de l’institut públic per tal de reflexionar sobre la importància de conèixer-ns a nosaltres mateixos i mateixes ajuda a prendre una decisió més acurada al que volem i el que som. Amb aquest grup també s’ha portat a terme la dinàmica El mercat laboral a la comarca de la Selva i les noves professions dins la setmana del crèdit de síntesi per aprofundir els diversos sectors existent en el món laboral.  

Dins la setmana Orienta’t de l’institut de Santa Coloma de Farners, a part dels tallers a l’aula esmentats també es va realitzar un Road Trip Laboral els quals ha estat una experiència enriquidora per als estudiants de quart d’ESO de l’institut de Santa Coloma de Farners que va consistir a dedicar una jornada a visitar diverses empreses locals. Així doncs, els estudiants van tenir l’oportunitat d’explorar de primera mà el món laboral, conèixer perfils professionals i adquirir una comprensió més profunda de les competències valorades en l’entorn laboral actual. (Si voleu saber més informació sobre aquesta activitat, podeu consultar la notícia aquí)

Finalment, també s’ha realitzat accions amb l’alumnat del PFI de pintura de l’Institut de Santa Coloma, a través del taller El currículum i els serveis dins el món laboral on es va treballar sobre com fer un bon currículum i què és important que hi hagi i què no i informar sobre l’existència i la funció del Servei d’Ocupació de Catalunya i el programa de Garantia Juvenil. Amb aquest grup també està previst realitzar un joc estil Escape room de temàtica laboral que dóna a conèixer els diversos passos a seguir durant la recerca de feina. 

Aquestes accions s’han portat a terme a través de la regidoria de Joventut de l’Ajuntament de Santa Coloma de Farners i l’equip del Servei de treball i formació de l’Oficina Jove de la Selva els quals, també hi formen part les tècniques de Suport a l’Ocupació Juvenil, els quals no només han portat a terme aquestes accions sinó també tallers a altres instituts com SIls, Caldes de Malavella, Anglès i l’escola municipals d’adults de Sta. Coloma de Farners.