UN ESTIU AMB ACTIVITATS DE LLEURE AMB MÉS SEGURETAT

Els Cossos d’Emergències de la Generaltiat es reuneixen amb entitats i empreses que organitzen activitats de lleure a l’estiu.

La jornada serveix per enfortir la coordinació i la prevenció de cara la campanya que està a punt de començar. 

El passat dimarts 4 de juny a les 19:30h al Consell Comarcal de la Selva va tenir lloc la reunió entre diferents cossos d’emergències, l’Oficina Jove de la Selva i entitats i empreses que organitzen activitats de lleure a l’estiu amb menors d’edat.

Aquesta iniciativa és pionera al nostre país i ja fa un quants anys que s’està desenvolupant, funcionant com a un referent que serveix a altres comarques i a nivell de tota la demarcació de Girona. Cal destacar que la coordinació amb els diferents cossos va més enllà d’aquesta jornada i s’estén al llarg de l’any a través d’una coordinació regular amb els serveis de joventut del Consell Comarcal de la Selva.

Davant d’un estiu que es preveu complicat degut a la sequera, la calor i el risc d’incendis, és important que es conegui la tasca i funció dels cossos, que aquests puguin informar de temes d’especial interès, de novetats i recomanacions i crear un espai de diàleg on les entitats puguin preguntar directament sobre temes que el preocupin. L’objectiu principal és que els menors d’edat que participen en activitats de lleure puguin gaudir d’un estiu amb el màxim de seguretat. 

Per part dels cossos d’emergències hi va participar en Jordi Tornés, del cos d’Agents Rurals, en Gerard Bonet i Xavi Oliva, del cos de Bombers i tres representants dels Mossos d’Esquadra. Cada cos va compartir informació i recomanacions d’especial interès pels ens organitzadors. Es va parlar de l’actualització del sistema d’informació de risc d’incendi Pla Alfa, la coordinació i informació del sistema d’avisos al mòbil en cas d’emergències, els plans de protecció, la gestió de la informació de les notificacions de les activitats d’estiu, entre d’altres.

La jornada es va centrar sobretot a parlar del risc de les activitats que des del món del lleure es fan al medi natural (ja sigui com a activitat principal o com a activitat complementària o puntual a la principal), com són les rutes i acampades al bosc, activitats a l’aigua, vies ferrades o barranquisme.

La comarca de la Selva gaudeix d’un alt nombre d’activitats de lleure. Només l’estiu del 2023 un total de 33.250 infants i joves van participar en les 652 activitats realitzades, de les quals el 55% són casals (lleure o esportiu) i concentren 70% de participants. Cal destacar també que les colònies representen el 17% i compten amb el 19% del total de participants, i que hi ha 121 activitats (19%) que tenen 3.372 (10%) dels participants amb activitats de ruta/acampada. En aquest sentit, a la Selva el 60% de les activitats són organitzades per entitats i infants/joves de fora la comarca.

Cada any des del Consell Comarcal de la Selva es fa una campanya de prevenció i control. Enguany realitzarem 12 inspeccions a cases colònies i unes 40 visites d’activitats d’estiu de tot tipus, especialment de casals, rutes, acampades i colònies.

En aquest enllaç trobaràs recursos per entitats i empreses que organitzen activitats de lleure.

També compartim el vídeo de la reunió a nivell de la demarcació de Girona que es va fer l’any passat.