PUNTS LILES A LA COMARCA DE LA SELVA EN L’OCI NOCTURN JUVENIL

La consellera d’Igualtat i Feminismes, Ester Soms i el conseller de Joventut, Roger Puigdevall, amb la presència de diversos tècnics de l’Oficina Jove de la Selva, presenten el projecte Punts Liles que es durà a terme durant aquest 2024.

Segons l’informe “Violències masclistes en l’etapa juvenil a Catalunya”, incloent totes les formes de violència, un 39,4% de les dones joves han patit violència masclista en el darrer any i l’àmbit en el que estan més victimitzades és en el de la no parella, on la probabilitat de patir violència és 2,45 vegades major en les dones joves (entre 16 i 29 anys) que per les d’entre 30-49 anys. 

L’espai públic, la nit, els entorns festius i el transport públic són assenyalats, independentment de l’edat de les dones joves consultades en l’esmentat informe, els llocs més proclius a patir agressions sexuals. Així mateix, reconeixen activar, tant abans, durant, com després de la festa, una sèrie de pautes com a mesures d’autoprotecció, que són, en si mateixes, limitacions cap a elles mateixes.

Per aquest motiu, aquest any, l’Oficina Jove de la Selva i l’Àrea d’Igualtat del Consell, duen a terme el projecte comarcal i gratuït de Punts Liles als ajuntaments de la comarca, gràcies al suport rebut per part del Departament d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat (a través de la nova línia subvenció de prevenció de violències masclistes) i també del Ministerio d’Igualdad, a través de la subdelegació del Govern Espanyol a Girona.

El Punt Lila és un espai d’informació, identificació, visibilització i actuació contra les violències masclistes que pateixen dones i persones del col·lectiu LGTBI+ als espais d’oci. Tal com ha explicat el conseller de Joventut, Roger Puigdevall, la resposta ha estat un èxit, ja que s’han rebut 39 sol·licituds per disposar de punts. Finalment, després de descartar algunes peticions que no complien algun requisit, es podran dur a terme un total de 21 Punts Liles a 12 municipis diferents. 

Alguns dels requisits que s’han tingut en compte han estat tenir aprovat Protocol d’actuació en violència de gènere en oci nocturn, el Pla de dones, que no haguessin demanat la mateixa subvenció a nivell municipal pel mateix motiu, dates fora de l’àmbit d’intervenció i activitats que no siguin d’oci nocturn per a joves.

La intervenció que ofereix el Consell Comarcal contempla la contractació de 2 professionals (psicòlogues) que faran feines d’informació i intervenció. Per això s’ha contemplat disposar d’unes carpes identificades i també material informatiu i de sensibilització específic del reclam sobre igualtat i diversitat.

 Les dates en que està previst que hi hagi punts liles són les següents:

·         26 i 27 d’abril – La Cellera de Ter

·         10 de maig – St. Julià del Llor i Bonmatí

·         11 de maig – Riudarenes

·         26 i 27 de juliol – Arbúcies

·         1 i 2 d’agost – Caldes de Malavella

·         14 i 15 d’agost – Amer

·         7 d’agost – Vilobí d’Onyar

·         23 d’agost – Sant Hilari Sacalm

·         4 i 5 de setembre – Vidreres

·         7 de setembre – Vilobí d’Onyar

·         14 de setembre – Fogars de la Selva

·         14 de setembre – Riudarenes

·         19, 20 i 21 de setembre – Sta. Coloma de Farners

·         12 d’octubre – Brunyola

L’any 2020, liderat pel servei de salut de l’Oficina Jove de la Selva, es va elaborar el Protocol d’abordatge de les violències sexuals i lgtbifòbiques als espais d’oci de la Selva, on també hi van participar el SIAD i el SAI de la Selva i altres agents socials de la comarca.

Actualment, des de l’Oficina Jove de la Selva, continuem treballant de forma conjunta amb la unitat d’Igualtat i feminismes del Consell la prevenció i sensibilització de violències masclistes, sexuals i lgtbifòbiques a la comarca, fent especial èmfasi en la població adolescent i jove i els contextos d’oci nocturn.