Tallers per a la gestió de l’estrès a batxillerat

L’Oficina Jove de la Selva ha començat un seguit de tallers sobre com gestionar l’estrès i l’ansietat davant els exàmens i la presa de decisions destinats a l’alumnat de Batxillerat dels instituts de la comarca. 

Els exàmens i les avaluacions formen part de l’experiència acadèmica, però a partir de Batxillerat agafen una rellevància clau, ja que molts cops els resultats obtinguts poden ser decisius per poder iniciar els estudis o trajectòries que es desitgen. A més, és moment de prendre decisions sobre el propi projecte professional i vital que sovint poden generar dubtes i/o inquietuds.

Segons com es visqui aquesta situació estressant, poden aparèixer símptomes d’ansietat. L’ansietat és una resposta natural de l’organisme davant una situació d’amenaça. Com més importància li donem a allò que volem aconseguir, més ansietat podem sentir. L’ansietat en dosis adequades té una funció adaptativa, ja que ens permet estar alerta i preparar-nos pel moment. La dificultat la trobem quan augmenta d’intensitat i enlloc d’ajudar a activar-nos ens bloqueja, i actualment aquesta situació ha augmentat entre l’alumnat de Batxillerat.

És per això que s’ha cregut convenient dur a terme aquests tipus de tallers on, apostant per l’aprenentatge vivencial i dinàmic a través del joc i la diversió, es pretén despertar el potencial personal tot traient el màxim partit de la l’experiència.

Els i les alumnes de 1er de Batxillerat de l’Institut Montsoriu d’Arbúcies i de l’Antón Busquets i Punset de Sant Hilari Sacalm ja els han dut a terme i la valoració és de molt satisfactòria i positiva, ja que els aporta i posen en pràctica eines i recursos concrets per a poder millorar l’autogestió emocional davant situacions d’ansietat que els provoquen malestar.

Està previst també que se’n puguin beneficiar els 1er de Batx. de l’Institut Santa Coloma de Farners, del Rafael Campalans d’Anglès, de Tossa de Mar, de Vidreres i el Rocagrossa de Lloret de Mar. Seran un total de 14 intervencions de 3 hores de durada cadascuna i es fa de la mà dels professionals de l’entitat El Despertador

Aquesta iniciativa forma part de les accions dutes a terme dins el programa Ocell de Foc al Gironès – La Selva del que l’Oficina Jove en forma part i que pretén treballar entorn la sensibilització i prevenció de l’estigma de la salut mental entre el col·lectiu jove, dels 16-29 anys.