Professionals alerten que els problemes de salut mental entre els i les joves és la punta de l’iceberg i que cal atendre a les causes

La salut mental de les persones joves, una prioritat que aplega professionals de diversos àmbits de la Selva

L’Oficina Jove de la Selva, en el marc del programa Ocell de Foc, ha organitzat les jornades “Salut mental i joves” a Santa Coloma de Farners que ha aplegat més de 150 professionals de l’àmbit social, de la salut, la joventut i l’educació. La temàtica sorgeix de la preocupació existent entorn de la salut mental entre el jovent, ja que les dades que s’estan rebent són cada vegada més alarmants. Així doncs l’objectiu de les jornades és conscienciar sobre aquesta situació i millorar la formació dels professionals que treballen amb aquest col·lectiu.

Amb aquest doble repte, per una banda, Magda Casamitjana, directora del Pacte Nacional de Salut Mental, ha destacat la preocupació envers aquesta situació ja que a dia d’avui el 20% de joves d’entre 11 i 25 anys pateix algun problema de salut mental. Per altra banda, Amadeu Breva, Coordinador Territorial de Joventut a Girona, ha parlat de la importància de facilitar eines i recursos a les professionals de joventut per trencar els estigmes vers la salut mental i ajudar-los en la detecció i prevenció dels primers símptomes.

Tal i com apunta l’informe “La situació de la salut mental en el jovent català”, des de la Covid-19 les atencions a urgències de joves relacionats amb la salut mental, com els trastorns de conducta alimentària, ansietat o malestars emocionals ha augmentat un 165% i el suïcidi és ja la principal causa de mort per fenòmens no naturals entre el jovent. 

La presentació i benvinguda de les jornades ha anat a càrrec de diverses personalitats polítiques: el president del Consell Comarcal de la Selva, Salvador Balliu; l’alcaldessa de Santa Coloma de Farners, Carme Salamaña; el Coordinador Territorial de Joventut a Girona, Amadeu Breva; la directora del Pacte Nacional de Salut Mental, Magda Casamitjana; i el tècnic del programa Ocell de Foc Gironès – La Selva, Ramón Puig. 

Aquesta formació s’ha dividit en dues jornades amb formats diferents. La primera, de caràcter més teòric, ha compta amb tres ponents de gran experiència en l’àmbit i amb tres mirades necessàries i molt complementàries.

Carles Parellada, mestre, psicomotricista i terapeuta familiar, ha parlat sobre la mirada sistèmica en l’acompanyament grupal a joves i ha posat l’èmfasi en la importància “d’aprendre a mirar el jovent amb bons ulls”. Segons Parellada: “no podem prioritzar la carrera acadèmica al desenvolupament de la persona jove”, “cal escoltar i conversar amb els i les joves, ja que ens centrem molt amb el símptoma però no anem a la causa”.

En aquesta mateixa línia, Jaume Funes, psicòleg, educador i periodista ha afegit: “Els professionals hem de veure les persones joves des d’una mirada acollidora i no diagnòstica, és a dir, intentar descobrir perquè fan el que fan”.

Finalment, Laura Torrella, membre de l’entitat SEER – Salut i Educació Emocional, ha recalcat que les institucions educatives tenen un paper clau en el benestar del grup, i és on es pot treballar les seves potencialitats. “L’adolescència i la joventut és un moment de transformació i necessitem construir un relat d’oportunitats”. Així mateix Parellada ha explicat que l’adolescència increpa els valors socials, però que aquesta confrontació és necessària.

La segona part de la jornada, amb un enfocament més pràctic, s’ha realitzat el dia 7 de juliol a la Casa de la Paraula de Santa Coloma de Farners i ha comptat amb la participació de 60 professionals de joventut i d’educació secundària que treballen a la comarca de la Selva. En aquesta segona part, les persones a càrrec dels tallers van ser, per una banda, l’Anna Espadalé, membre de la cooperativa Fil a l’Agulla, que ha dinamitzat un taller encarat a la cura dels equips de professionals. Per altra banda, la Laura Català, membre de l’equip SEER-Salut i Educació Emocional, ha realitzat un taller amb l’objectiu de facilitar eines per a l’acompanyament socioemocional en grups de joves.

L’Oficina Jove de la Selva valora molt positivament el desenvolupament i l’èxit de les jornades “Salut mental i joves”. Aquest tipus d’esdeveniments són essencials per aconseguir una millora en l’acompanyament de les persones joves i per promoure una salut mental positiva en aquest col·lectiu.

Aquestes jornades s’impulsen en el marc de la col·laboració entre l’Oficina Jove de la Selva i el Gironès dins el projecte Ocell de Foc de la Direcció General d’Economia Social i Solidària. Aquest projecte contempla una aliança entre el Consell Comarcal de la Selva i del Gironès, i les entitats Idària, Drissa i Fundació Sergi, així com d’altres entitats satèl·lits tals com l’Ajuntament de Girona, Universitat de Girona, Uni Girona, Consell Esportiu de la Selva, Fundació Multicapacitats, Centre Jove de Salut, Social Project 4.0, Minyons i Escoltes, Associació Batibull, Tresc, REsilis, Fundació Salvans, Ecosol, Casal dels Infants i Consell Esportiu del Gironès.

Aquí pots veure el vídeo resum de la jornada Salut mental i joves