Formació sobre educació emocional per a joves

Des de l’Oficina Jove de la Selva i el Centre d’Atenció Primària de Santa Coloma de Farners s’ha dut a terme el projecte “De cap a mans”, destinat a joves a partir de 16 anys i amb l’objectiu d’oferir una formació pràctica en educació emocional. A través de 8 sessions i amb un grup màxim de 10 persones s’aborden diferents temàtiques relacionades amb l’educació emocional, molt enfocades a l’adquisició de seguretat i eines per resoldre els propis conflictes.

Actualment ja s’han realitzat dues edicions del projecte i han participat un total de 20 joves de diferents municipis de la comarca de la Selva. Aquest mes de juliol està previst iniciar una nova edició en format intensiu als matins. Per a poder participar cal inscriure’s prèviament a través del següent contacte: [email protected] o 665 048 636. 

Les etapes entre la infància i l’adultesa representen un moment clau de canvi i creixement, en el qual es produeixen transformacions físiques, mentals i emocionals significatives. Aquesta etapa de transició ofereix als individus l’oportunitat de descobrir-se a si mateixos i de desenvolupar-se com a persones, sent una fase fonamental en el seu camí cap a l’edat adulta. En aquesta etapa són rellevants la construcció de la pròpia identitat, la intimitat entesa com la capacitat necessària per tenir relacions madures, i la integritat, és a dir,  la capacitat per prendre decisions per si mateix sense dependre dels altres, assumint el rol de persona adulta.

Aquest procés de transformació pot produir canvis d’humor, pors i dificultats. Com ja sabem quan un adolescent té problemes emocionals o conflictes la tendència habitual és minimitzar-los o esperar que desapareguin sols. Els joves no acostumen a demanar ajuda, per tant acostar-nos a ells des de la promoció de la salut, oferint informació sobre temes que els puguin interessar com són l’autoestima, l’autoimatge, l’assertivitat, la resolució de problemes i dotar-los d’eines per gestionar aquesta etapa pot ésser de gran utilitat.

La intel·ligència emocional està adquirint molta importància en les últimes dècades fins al punt d’arribar a ser el pilar més important en l’educació segons els experts. Si una persona jove a l’institut o a casa no està bé emocionalment, tots els altres àmbits es veuen afectats. 

Per aquest motiu, el projecte De cap a mans planteja un conjunt de càpsules formatives sobre l’educació emocional a través d’un abordatge grupal, el qual permet compartir experiències, obrir un espai de diàleg i obtenir recolzament entre iguals per part d’altres joves.  

Aquest projecte s’emmarca dins el projecte Ocell de Foc de la Direcció General d’Economia Social i Solidària.