L’Oficina Jove de la Selva organitza una formació per acompanyar la salut mental de les persones joves

La salut mental entre el col·lectiu jove està a l’ordre de dia i les dades que arriben són preocupants. Des de la Covid-19 les atencions a urgències de joves relacionats amb la salut mental, com els trastorns de conducta alimentària, ansietat o malestars emocionals ha augmentat un 165% i el suïcidi és ja la principal causa de mort per fenòmens no naturals entre el jovent. 

Les conclusions de l’informe “La situació de la salut mental en el jovent català” posa de manifest tres conclusions clares. Una, que hi ha un canvi de paradigma generacional pel que fa a la salut mental. Dues, que vivim una emergència clara en l’atenció de la salut mental. Tres, que hem de reforçar els sistemes comunitaris i preventius per millorar el benestar del jovent.

Per posar de relleu aquesta situació i per millorar la formació de les persones professionals que treballen amb els i les joves des del diversos àmbits, s’han organitzat les jornades Salut mental i joves el 4 i 7 de juliol a Santa Coloma de Farners.

Aquestes jornades s’impulsen en el marc de la col·laboració entre l’Oficina Jove de la Selva i el Gironès dins el projecte Ocell de Foc de la Direcció General d’Economia Social i Solidària. Aquest projecte contempla una aliança entre el Consell Comarcal de la Selva i del Gironès, i les entitats Idària, Drissa i Fundació Sergi, així com d’altres entitats satèl·lits tals com l’Ajuntament de Girona, Universitat de Girona, Uni Girona, Consell Esportiu de la Selva, Fundació Multicapacitats, Centre Jove de Salut, Social Project 4.0, Minyons i Escoltes, Associació Batibull, Tresc, REsilis, Fundació Salvans, Ecosol, Casal dels Infants i Consell Esportiu del Gironès.

Amb aquesta aliança s’han plantejat línies de treball conjuntes que posen al centre la salut mental del jovent i proposen un conjunt accions, tant d’intervenció, com d’acompanyament o formació.

La formació Salut mental i joves està destinada a professionals de l’ensenyament, dels serveis socials, l’esports, la joventut o el lleure educatiu i planteja dues jornades en formats diferents, ambdues es realitzaran a Santa Coloma de Farners.

La primera jornada, amb un contingut més teòric, serà el dia 4 de juliol a l’Auditori Municipal i comptarà amb la participació de Magda Casamitjana, directora del Pacte Nacional de Salut Mental. A nivell d’intervencions, hi haurà tres ponències i una taula rodona final. Les ponències estan liderades per tres persones amb una gran experiència en l’àmbit i amb tres mirades necessàries i molt complementàries. 

En Carles Parellada, mestre, psicomotricista i terapeuta familiar, parlarà de “La mirada sistèmica en l’acompanyament grupal a joves en entorns educatius i comunitaris”. 

La Laura Torroella, educadora social i membre de l’equip SEER-Salut i Educació Emocional, parlarà de “L’acompanyament grupal a joves en l’educació formal i no formal: instituts, lleure, esports, joventut.”

En Jaume Funes, psicòleg, educador i periodista, parlarà sobre “Quan la vida ens dol”.

La segona sessió, serà el dia 7 de juliol a la Casa de la Paraula, i tindrà un caire més pràctic. La jornada oferiex dos tallers molt centrats en la figura de l’acompanyament. Per una banda, l’Anna Espadalé, educadora, psicòloga, formadora i facilitadora de la Cooperativa Fil a l’Agulla, treballarà “La cura dels equips de professionals: acompanyar-nos per acompanyar”. Per altra banda, la Laia Català, psicòloga i membre de l’equip SEER-Salut i Educació Emocional, treballarà les “Eines per a l’Acompanyament al Desenvolupament Socioemocional en grups de joves”.

Per participar a les jornades cal inscriure’s prèviament en aquest enllaç. El termini finalitza el 18 de juny.

Per a la segona jornada, les places són limitades i s’adjudicaran preferentment a professionals de joventut i d’educació secundària que treballin a la Selva.

El programa complet de les jornades Salut mental i joves es pot descarregar aquí.