L’OFICINA JOVE CREIX EN SERVEIS, PROJECTES I CONSULTES DE JOVES

L’Oficina Jove de la Selva presenta els resultats de l’activitat realitzada al llarg del 2022, destacant el creixement en les atencions realitzades a joves i també l’increment en el nombre de projectes i serveis destinats a tota la població juvenil de la comarca de la Selva. 

Durant aquest any s’ha arribat a atendre més de 8.000 joves de la comarca, principalment a través de l’acció descentralitzada als instituts amb projectes com el  “Nucli Jove” amb el qual s’han desenvolupat 93 dinàmiques de diversos temes d’interès pels alumnes d’ESO, batxillerat i cicles. O també a través d’un dels projectes nous d’enguany “Patis Artístics”. Gràcies aquesta iniciativa, subvencionada per la Diputació de Girona per a la realització de projectes culturals i participatius destinats a la joventut, s’ha acostat la cultura als adolescents i joves i alhora s’ha facilitat a joves artistes de la comarca, un espai on promoure els seus espectacles. Un total de 10 joves artistes de diferents disciplines han realitzat 19 actuacions en diferents centres educatius del territori

En un altre sentit també cal destacar la participació de més de 600 joves en els 17 tallers de sexualitat o les prop de 300 orientacions individualitzades i personalitzades en l’àmbit de la formació, el treball i la mobilitat internacional. Aquestes atencions s’han realitzat principalment de manera presencial (amb cita prèvia) tot i que no s’han abandonat del tot les atencions telemàtiques que permeten adaptar-se a les diferents casuístiques dels i les joves. 

En l’àmbit laboral i formatiu, també s’han realitzat 38 tallers d’aprofundiment de les competències laborals i formatives per tal de facilitar la transició escola-treball a les persones joves. També es destaca el projecte “Brigada Jove”, realitzat a 13 municipis de la comarca, amb un total de 83 joves participants. 

Una altra novetat del 2022 ha estat el projecte “Anem per feina” d’atenció grupal destinada als joves majors de 16 anys que volen inserir-se al mercat de treball i necessiten un suport en la recerca de feina. Un total de 31 joves han participat en el projecte, dels quals, la meitat (15) han trobat feina i 12 s’han reincorporat en algun tipus de formació per millorar la seva ocupabilitat. 

Per altra banda s’ha continuat oferint el cicle de xerrades destinades a famílies amb coordinació amb l’Ajuntament de Sta. Coloma de Farners, de les que n’han pogut gaudir un total de 47 famílies. I també, com en els darrers anys, s’han realitzat les formacions a professorat i tècnics de joventut, el suport als municipis amb el projecte de tècnics i tècniques compartits de joventut o les taules de professionals de tècnics/es, dinamitzadors/es i regidors/es de la Selva, que es realitzen bimensualment en el primer i segon cas i trimestralment en el segon cas. 

L’Oficina, a través dels seus serveis, dona cobertura a la totalitat dels municipis de la comarca posant a l’abast la informació juvenil en els seus àmbits específics (orientació acadèmica, laboral, en salut i sobre mobilitat internacional).  A finals d’any, l’equip de l’OJ es va traslladar a la nova ubicació en les mateixes instal·lacions del Consell Comarcal, però en un lloc amb millor accés i amb més visibilitat i més espai per a les atencions individuals, per tal de facilitar i millorar les atencions a les persones joves.

“l’Oficina Jove de la Selva fa un esforç continu en adaptar els projectes i serveis existents i crear-ne de nous per tal que aquests s’ajustin a la realitat i a les necessitats juvenils, molt canviants, prioritzant en tot moment el vincle amb les persones joves i a les famílies” 

Els resultats de l’Oficina Jove ens demostren la necessitat i la utilitat d’un recurs específic per a joves que doni plena cobertura a les necessitats principals dels tots els i les joves de la comarca i que al mateix temps faciliti recursos i coordini les polítiques de joventut juntament amb els municipis de la Selva”. 

Joan Antoni Hervías, conseller comarcal de Joventut.