L’Oficina Jove de la Selva presenta els resultats de les accions, serveis i projectes desenvolupats al llarg de l’any. 

L’Oficina Jove de la Selva treballa definint i desenvolupant projectes i accions destinats als i les joves, i per tant es té en compte la nova realitat juvenil i les necessitats canviants del jovent. Al mateix temps, l’Oficina, a través dels seus serveis, dona cobertura a la totalitat dels municipis de la comarca posant a l’abast la informació juvenil en els seus àmbits específics (temes laborals, de salut, de mobilitat internacional…) també als tècnics i les tècniques municipals per tal de garantir la qualitat de les polítiques de joventut desenvolupades al territori. 

El passat 27 de gener, el president del Consell Comarcal de la Selva, el Sr. Salvador Balliu va rebre la visita del Director General de la Direcció General de Joventut, el Sr. Àlex Sastre i la Coordinadora Territorial de Joventut de Girona, la Sra. Montse Pou a la comarca de la Selva, on es va presentar els resultats de les accions de l’Oficina Jove de la Selva i dels serveis i projectes que s’han portat a terme durant el 2021. També van visitar els espais joves de Caldes de Malavella i Riudellots de la Selva per conèixer el dia a dia d’aquests equipaments municipals

Tal i com es va comentar a la visita, el 2021 continua marcat per l’evolució de la Covid19 i la constant readaptació dels projectes i serveis de l’OJS per tal de seguir les mesures aprovades pel PROCICAT al llarg de l’any. 

L’OJS continua combinant atencions presencials (amb cita prèvia) i atencions telemàtiques per tal d’arribar i adaptar-se a les diferents casuístiques dels i les joves. A més s’han reiniciat les accions als centres educatius (tant instituts com escoles) i s’han reactivat alguns els projectes comarcals (tot i que s’han hagut de readaptar pel compliment de les mesures de seguretat). 

S’han realitzat 111 xerrades sobre diversos àmbits (salut, gènere, relacions interpersonals…) i 9 tallers de sexualitat els quals es dirigeixen als alumnes d’ESO, Batxillerat, i Cicles Formatius dels instituts de la comarca. En  total se n’han beneficiat uns 2.770 alumnes aproximadament.  També s’han realitzat 38 xerrades en el marc del projecte Trajectòries tant a instituts com espais joves, la majoria de les quals es va comptar amb la participació dels i les joves del projecte. 

Per altra banda, també es fan accions a algunes de les escoles de la comarca amb el projecte Petits Implicats que consisteix en un procés de participació que culmina amb l’organització d’una activitat decidida pels joves

Enguany també s’ha realitzat un cicle de 5 xerrades per a famílies amb coordinació amb l’Ajuntament de Sta. Coloma de Farners, una cada mes des de gener fins a juny, amb 110 assistents sobre com acompanyar a la sexualitat en l’adolescència, treballar a l’estranger, què fer després de l’ESO o el procés de recerca de feina. 

Enguany l’OJS ha creat dos projectes nous; Vides projectades que ha consistit en la gravació d’un documental comptant amb la participació de persones joves en tot el procés de creació. A més en aquest projecte es va incloure sessions de formació per tal de donar els coneixement previs sobre la realització d’un documental i s’han realitzat sessions participatives per anar definint tots els aspectes del documental. Un altre projecte és el Suport i acompanyament a joves que consisteix en un programa de suport i acompanyament a joves que es tradueix amb un seguit d’accions que s’agrupen en 1) acompanyament i orientació, individual i grupal, a persones joves en risc d’exclusió social i 2) accions formatives per a joves i per a professionals que treballen amb joves. Han participant un total de 171 joves en els 20 tallers que s’han ofert on s’incloïen tallers de bàsket beat, percussió corporal, de rap i pretext dramàtic

Finalment, s’han continuat realitzant les formacions a joves participants a la Brigada Jove amb 11 formacions en l’àmbit laboral i formatiu a diversos municipis de la comarca arribant així a 73 joves. 

Pel que fa els serveis, l’OJS ofereix el d’informació juvenil, treball i formació, mobilitat internacional i salut. En el servei de treball s’ha realitzat 263 orientacions laborals i formatives i 24 en relació a marxar a l’estranger ja sigui per treballar o estudiar. Pel que fa el servei de salut, entre altres accions, s’ha ofert dues formacions a professionals de la comarca sobre facilitació de grups a càrrec de Resilience Earth i prevenció de les addiccions en l’àmbit educatiu a càrrec de l’entitat Promoció i Desenvolupament Local, amb 50 assistents. 

Finalment, l’OJS lidera les taules de professionals de tècnics/es, dinamitzadors/es i regidors/es de la Selva, que es realitzen bimensualment en el primer i segon cas i trimestralment en el segon cas. 

L’Oficina Jove de la Selva continua realitzant un esforç titànic per redefinir els projectes existents i crear-ne de nous que s’ajustin a la realitat i a les noves necessitats en aquests temps de pandèmia, prioritzant en tot moment el vincle amb les persones joves i a les famílies.