PER NADAL, APOSTA PER UN CONSUM RESPONSABLE

Les festes nadalenques són un bon moment per conscienciar-se i adoptar noves formes de consum més sostenibles

Amb la proximitat de les festes nadalenques, el consum es dispara. Tots i totes comprem regals per a les nostres amistats i familiars, a més d’organitzar dinars i sopars de celebració en què es consumiran molts més productes del que és habitual.

Cal tenir present, com a persones consumidores que som des que ens llevem fins que anem a dormir, que totes les nostres decisions de consum tenen efectes en la nostra vida i el nostre entorn. La tendència al consum excessiu i inconscient té com a conseqüències que acumulem productes innecessaris, que degradem el medi i que impulsem una mena de comerç que no respecta les relacions equitables entre el nord i el sud. 

Però el consum pot esdevenir també una eina de transformació social, promovent un consum basat en el respecte a la justícia social i al medi ambient.

De fet, el consum i la producció responsable és un dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030 de les Nacions Unides, concretament l’ODS12. Aquest objectiu posa el focus en la importància de canviar els nostres hàbits de consum perquè siguem molt més sostenibles. Per a això, és important començar a “reduir” el consum de productes innecessaris o fer un ús més intel·ligent d’aquests productes per reduir els residus i l’impacte en el medi ambient.

I des de l’Oficina Jove us animem a posar-ho en pràctica en aquestes festes de Nadal. 

Podem començar amb accions tan senzilles com reutilitzar el paper de regal d’altres anys o utilitzar altres materials com paper de diari. També podem apostar per reduir el nombre de regals i que aquests siguin de més qualitat fent per exemple amics/gues invisibles, regals conjunts amb altres persones, fer rondes d’intercanvi d’objectes, entre altres. Una altra opció és fer regals no materials com un sopar, una escapada de cap de setmana, un curs de fotografia… o fins i tot aprofitar per regalar objectes que ajudin a evitar residus diaris com ara bosses o cistelles per a  fer la compra, embolcalls per als entrepans, compostadors per fer adob a casa…

La clau de tot, per celebrar un Nadal de manera responsable, segura i sostenible, és fer un consum conscient i sobretot fer servir la creativitat i la imaginació!